Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ženy v dostihovém sportu

Dominika Baranová

 

Ženy v dostihovém sportu

 

1665380147422.jpg     

jeden ze stále častějších úspěchů žen v překážkových dostizích (závodiště Pardubice)

Dostihy v České republice celkově mají i přes dlouhodobý nedostatek financí stále ještě poměrně dobrou úroveň, ale v posledních asi 20 letech došlo k postupnému rušení některých regionálních menších závodišť (Hluboká n. Vlt., Světlá Hora, Benešov) i snižování počtů dostihů za 1 sezónu. Když se navíc podíváme na rovinové dostihy například ve Velké Chuchli, tak je tam v porovnání s minulostí jen něco přes polovinu dostihových dnů. Rovněž ubývá opravdu dobrých překážkových žokejů, protože ti ze starší a střední generace postupně končí a mladí je už nějaký čas nestačí postupně kvalitně nahrazovat.

Povzbudivé ale je, že v ČR mívá často více než 50 % startujících koní v rovinových dostizích v sedle ženy a také v překážkových dostizích se v posledních letech objevují ženy čím dál více. Jde převážně o schopné a perspektivní jezdkyně a většina z nich to zvládá opravdu velmi dobře. I díky nim dostihy v ČR zatím pokračují na dobré úrovni. V dostihově vyspělém zahraničí se úspěšné ženy objevují již delší dobu. V tradičních evropských dostihových zemích (Británie, Irsko, Francie) jsou ženy výrazně úspěšné i v překážkových dostizích, např. v Irsku Rachael Blackmore (700 vítězství včetně Velké národní v Aintree a Cheltenham Gold Cup), v Británii má výborné výsledky Gina Andrews (350 vítězství a úspěšná účast v mnoha prestižních steeplechase světa). Ženy u koní si tedy rozhodně zaslouží příležitosti, protože mnohé (většina) to dělají velmi dobře.

Pravda je ta, že nebýt žen se zápalem ke koním, které mají celkově k přírodě a zvířatům blíže, byl by dostihový provoz zejména v Čechách brzy v problémech. Je to dáno i tím, že muži v současnosti obecně nemají zájem aktivně provozovat tento sport, ať už z důvodu jiných životních lákadel dnešní doby, ale také kvůli tomu, že populace je čím dál vyšší a tak při výšce 180 cm a více nelze udržet váhu vhodnou pro dostihy. Je velmi pravděpodobné, že budoucnost v dostizích patří ženám. Již v dávné minulosti na překážkách kromě Laty Brandisové (vítězka Velké pardubické 1937) zde byly známé zejména paní Eva Palyzová (2x druhá ve Velké pardubické a později velmi úspěšná trenérka a dostihová ikona Lysé nad Labem), Lucie Baluchová (3. místo ve Velké pardubické 1997) a Martina Růžičková (mj. mnohonásobná účastnice Velké pardubické a trenérka vítěze VP v roce 2016 Charme Looka a v posledních letech trenérka úspěšného nadějného Sexy Lorda).

V současné době se v překážkových dostizích jako jezdkyně nadějně prosazují Dominika Baranová, Lenka Neprašová, Tereza Polesná a Tereza Podráská.

Pro mně je jednoznačná volba do překážkových dostihů Dominika Baranová. Nebál bych se ji svěřit koně i do největších dostihů. Potřebuje dostat šanci, aby měla možnost ukázat, co všechno umí. Jezdí velmi dobře i rovinové dostihy.

Dominika Baranová

img_20240528_071100.jpg

(spolehlivé výkony v dostizích v Pardubicích)

umístění v Pardubicích ve všech 3 náročných překážkových dostizích během 1 odpoledne je vynikající výkon

1716816108661.jpg

Rozhovor s Dominikou Baranovou je zde

 

smiley

 

V rovinových dostizích je úspěšná Sabina Mokrošová.

Sabina Mokrošová

1716885306692.jpg

 od roku 2020 udělala výrazný posun

20240519_151955.jpg 1716885306728.jpg 1716885306712.jpg

Sabina je od 26.5.2024 držitelkou českého rekordu v dostihu na 1 km časem 0:57.05 min.

(přesněji řečeno kůň, na kterém dostih absolvovala)

sm28157.jpg

Rozhovor se Sabinou je mj. zde smiley

 

 

enlightened

 

Dostihový kůň má určitě právo na co nejlepší život. Ténink koně má být vždy úměrný jeho schopnostem a tak není dobré honit koně nadoraz s cílem získávat slávu za každou cenu. Pro většinu koní není vhodné, aby startovali ve Velké pardubické a podobných extrémních dostizích. Koní, kteří mají schopnosti zvládat těžké dostihy nejvyšší kategorie na vzdálenost 5 km a delší, je jen omezený počet a těch, kteří dlouhodobě zvládají dostihy na 6 km a více, je ještě méně. Měli bychom mít na paměti, že lepší je dělat vše na dobrý pocit, bez zbytečných tlaků a mít všestrannější systém tréninků. Koně i lidi okolo nich by to mělo především bavit a neměl by se z toho nikdy dělat dril tzv "na krev". To však neznamená pracovat málo, protože trénink má být kvalitní a do překážkových dostihů je nutná jak velmi dobrá skoková příprava, tak i rychlostní vytrvalost. Každému, kdo se podílí na tréninku dostihového koně by mělo být jasné, že se jedná především o zábavu a sport a nelze mít jako zásadní preferenci jen peníze za výhry a slávu. Samozřejmé je, že peníze z případných výher jdou zpět do koní a pokud vůbec kdy něco zbyde, zaslouží si to především ti, co s koňmi nejvíc pracují.

 

Další povídání o koních je mimo jiné zde

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Dostihy