Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínky na bývalou NDR

NDR (Die DDR)

Vzpomínky na bývalou DDR :

Dovolené v 70. a 80. letech minulého století, ať již u Baltu ve Warnemünde a Rostocku, nebo v 70.letech na pionýrské tábory nedaleko u Berlínských jezer, neměly chybu. Např. létě 1978 jsem byl  nedaleko Berlína na   táboře v mírně sportovně-vojenském stylu spolu s vrstevníky z NDR, na který velice rád vzpomínám dodnes (mj. úžasná kámoška z tehdejší NDR z léta 1978, s kterou jsem v kontaktu dodnes). Už tehdy mi konverzace v německém jazyce nedělala žádné problémy, měl jsem totiž za sebou 6 let solidní výuky Němčiny na ZŠ v Brandýse n.L.). V 60. a 70. letech jsme měli doma mimo jiné také Wartburg 900, kultovní auto z Eisenachu, poháněné nezničitelným "ekologickým" dvoudobým motorem  (tzv.Jamtadákem"). Rovněž jednodenní zájezdy do Pirny, Zittau, Karl-Marx Stadtu, Dresden und Bautzen měly neopakovatelné kouzlo. Určitě jsem si  tenkrát nelámal hlavu nad nějakým politickým podtextem, jak se to po roce 1989 zase donekonečna připomíná. Každá doba má své pro i proti a také  svoje kouzlo. 

Po mnoha letech jsem obnovil v létě 2022 svou přízeň k dávným osvědčeným místům a vypravil jsem se v srpnu 2022 na dovolenou do Warnemünde , konkrétně do hotelu Am Leuchtturm. Strávil jsem tam krásnou dovolenou, kterou jsem si rád zopakoval i o rok později, v srpnu 2023 (to jsme byli ubytováni v soukromém apartmánu blízko náměstíčka s kostelem). Některé fotky z těchto pro mně cenných nostalgických cest lze shlédnout zde.

 

screenshot-2023-04-19-at-13-29-21-geschichte-unseres-hotels-hotel-neptun.png

********************************************************************************

 

Erinnerungen an die ehemalige DDR

Urlaub in den 70-er und 80-er Jahren, ob an der Ostsee in Warnemünde und Rostock, oder in den 70-er Jahren für Pionierlager an den Berliner Seen, war kein Fehler. Z.B. Im Sommer 1978 war ich in der Nähe eines Lagers in Berlin in milder sportmilitärischer Manier mit meinen Altersgenossen aus der DDR, an die ich mich noch heute sehr erinnere (die wunderbare "Freundin" Silke von damals, von 1978 bis heute). Das Gespräch bereitete mir damals keine Probleme, da ich 6 Jahre soliden Deutschunterricht an der Grundschule in Brandýs n.L. hatte). In den 60-er und 70-er Jahren hatten wir zu Hause unter anderem den Wartburg 900, das Kultauto aus Eisenach, angetrieben von einem unverwüstlichen „ökologischen“ Zweitaktmotor. Auch Tagesausflüge nach Pirna, Zittau, Karl-Marx Stadt, Dresden Bautzen hatte einen unwiederholbaren Charme, und Ich habe mir damals sicherlich keine politischen Untertöne Sorgen gemacht, wie man sich nach 1989 auf unbestimmte Zeit erinnert.

Aus irgendwelchen und nostalgischen Gründen hatte ich in letzter Zeit interessante Aktivitäten in Bad Schandau (von wo aus sich eine weitere Verschiebung der Wiederaufnahme von Deutschlandbesuchen oder des Aufbaus von Kooperationen ergeben könnte).

 

Hotel Am Leuchtturm in Warnemünde      Hotels in Warnemunde      Rostocker Bier        Hotel Zum Kater

 

 

warnemunde_-_rybarske_domky.jpg  warnemunde_-_leuchtturm_teepot.jpg

zumkater-hotel.jpg

Další info o bývalé NDR je možné zjistit zde