Jdi na obsah Jdi na menu
 


V hospodě raději nepiju nic,

říká výrobce alkoholu

(tvrdý nastavují i Savem... pijme raději jen pivo nebo víno...)

 

Sabina Slonková06:42 | Dnes  22.4.2010         Sabina Slonkovátisknidiskutujpošlisdílej

Láhve alkoholu ve výloze

Raději se vzdejte tvrdého alkoholu, v hospodách určitě!!!

* * *

Praha - S rozhovorem souhlasil jen pod podmínkou anonymity. Roky se podílí na miliardovém byznysu s nezdaněným alkoholem, zapojil se i do samotné výroby falešného alkoholu vyráběného z denaturátu.

A po této zkušenosti říká: v hospodě už si nikdy žádný tvrdý alkohol nedám.

"Kdysi jsem pil metaxu, protože tu nikdo neuměl. Ale už to taky neplatí. Jediné, co se načerno nevyrábí, jsou takové ty sladké likéry se smetanou, je tam nízký obsah alkoholu a celkově se to nevyplácí," prohlásil tento muž v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Umí tajné recepty?

Drtivou většinu z toho, co o alkoholovém byznysu říká šedá zóna, podporují i zjištění soukromých detektivů, které si na zmapování černého trhu najali renomovaní výrobci lihovin.

Jednoznačná shoda podsvětí a oficiálních míst panuje i v tom, že stát není schopen proti daňovým únikům a podvodům s alkoholem účinně bojovat.

Jedna z mála věcí, v níž se přou, je to, zda lze dokonale zfalšovat alkohol s tajnou recepturou. Likérky tvrdí, že to možné není.

Kampak na nás s bitrexem

A.cz : Jak moc je náročné z denaturovaného lihu vyrobit láhev alkoholu a dostat to k lidem?
Nijak. Stát si myslí, že když do lihu nalije hořký bitrex nebo isopropyl, nikdo to pít nebude. Ale od těchto příměsí lze denaturát snadno očistit. Tisíc litrů denaturovaného lihu vyčistíte za hodinu a vyrobíte z něj například 2,5 tisíce litrů čtyřicetiprocentní vodky. Celkové náklady vás vyjdou na 30 korun za litr.

A.cz: Jak líh čistíte?
Jednoduše do toho nalijete cosi jako protijed, nejčastěji chlornan sodný. To je ta chemie, kterou si lidé čistí bazény. Jde to i všeobecně známým savem, ale to je zbytečně drahé. Pak se denaturát protáhne přes oběhové čerpadlo, taky stačí to k bazénu, a nechá se to odstát. Odpad si stejně jako při čištění bazénu sedne na dno a pak už odsajete čistý líh.

A.cz: Do jaké míry je takový líh zdravotně závadný?
Minimálně, pokud je správně vyčištěný a pokud ho ještě proženete přes vrstvu aktivního uhlí. Jsou i takoví borci, kteří čistí líp než v lihovaru.

A.cz: A co tajné receptury?
Ale prosím vás. Na černém trhu si seženu esenci rovnou s návodem, v jakém poměru to má být.

Co říká černé výrobě alkoholu profesor chemie si můžete přečíst ZDE

Vždyť jsme v Česku

A.cz: Pro začátek ale musíte někde sehnat denaturát, jak moc je to těžké?
Buď si ho přivezete třeba z Polska, nebo je to o známostech - můžete ho získat například od spřízněného lihovaru. Nebo se můžete dostat i k čistému lihu, opět z lihovarů. Ten vyrábí oficiálně vyrobené množství, na které má povolení, a co má navíc, to prodá na černý trh.

A.cz: To lze ale přece kontrolou odhalit?
Kontrola? Vždyť jsme v Česku. Kdo vám tam přijde? A když už přijde, garantuju vám, že oni už to budou dopředu vědět. V tomhle byznyse se točí tak velké peníze, že není problém zaplatit kohokoli. A vím o řadě celníků, co odešli ze služeb státu a teď se do kšeftu sami zapojili.

... a společně zbohatneme

A.cz: Co se děje s vyčištěným lihem, do něhož přidáte esence příslušného druhu alkoholu?
Stočíte ho do lahví nebo do barelů a předáte dál. Odbyt už máte předem zajištěn. Nikdo nedělá všechno od počátku do konce, to je příliš velké riziko. Je to jako v té písničce: ten dělá to a ten zas tohle a společně zbohatneme. Takže přijede odběratel a ten si to rozveze do hospod a obchodů. Když pak přece jen nastoupí policie, usekne jen jednu část. A ta se dá obratem nahradit.

A.cz: Ti hospodští nebo majitelé obchodů tedy ani nevědí, odkud ten alkohol je?
Vzhledem k tomu, že to je často bez papírů a lacino, vědí, že jde o černotu. Ale kdo za tím stojí, kdo to vyrábí, netuší. Maximálně znají svého dodavatele.

Černý trh to jistí

A.cz: Láhve s alkoholem musí mít kolky. A pokud jde o pančování renomovaných nápojů, musíte mít etikety a často i typizované láhve. Jak tohle seženete?
Kolky se prodávají na černém trhu. Co se týče etiket a lahví: ty si oficiální výrobci objednávají v tiskárnách a sklárnách. A tam vám nějakej Franta Flinta vždycky otevře a vyveze, co potřebujete. Kde mají výrobci jistotu, že ve dne tam nevyrábějí pro ně a v noci pak pro černý trh?

A.cz: Kdo jsou největší odběratelé takového alkoholu?
Z devadesáti procent to kupují Vietnamci, do tržnic a svých sítí večerek
. (!!!!)

Z tepláků na Floridu

A: Co by proti černému trhu zafungovalo?
Jedině snížení daní, DPH a spotřebky. Čím vyšší daně, tím vyšší úniky. Když jsou daně vysoké, vyplatí se nám to. Kdyby se snížily, riziko už by za to nestálo. A pak by zabralo, kdyby měl člověk pořád za zády celníka. Což je utopie. Při způsobu, jaký funguje teď, stát postihuje jen ty chudáky, co si vypálí pár litrů slivovice a prodají to svým známým. Na ty dosáhne, výš výjimečně.

A: Kolik procent představuje černý trh v byznyse s alkoholem?
Myslím, že to je tak padesát na padesát. Jsou v tom opravdu neuvěřitelné peníze. A zbohatnou na tom často lidi, do kterých byste to vůbec neřekli. Navenek vypadají jako chudáci, žijí na vsi, mají vytahané tepláky a sandály a přitom koupili vilu na Floridě a jezdí tam v Bentley.

A: Kde je v zemi největší koncentrace podvodů s denaturáty?
Nejvíc je to na Severu Moravy a ve Východních Čechách. Ale už se vozí čistit dokonce i do Prahy. Na takovém Těšínsku je už trh přesycený a v Praze je větší odpal. Taky to má tu výhodu, že jste ve větší anonymitě. Byť na malých městech či vesnicích lze zase spoléhat na to, že se všichni znáte. Těžko vám celník, co s vámi kamarádí od školy, zavře tátu za to, že někde čistí denaturát.

Slovo profesora chemie

Co říkají falešní výrobci (jak "čistíme" denaturovaný líh) Co říká expert (prof. Karel Melzoch, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie na VŠCHT)
Jednoduše do denaturovaného lihu nalijete cosi jako protijed, nejčastěji chlornan sodný. To je ta chemie, kterou si lidé čistí bazény. Pak se denaturát protáhne přes oběhové čerpadlo, taky třeba k bazénu, a nechá se to odstát. A opět se stane to samé, jako když čistíte bazén: odpad si sedne na dno. Pak už si jen odsajete čistý líh, přidáte aromata a hotovo. Nejde o "tradiční" odstraňování denaturačních činidel z lihu, ale o chemickou reakci (oxidaci), při které je přídavkem chlornanu (např. Savo) rozkládán bitrex (denatonium benzoát) na produkty, které nejsou hořké. Nicméně tyto rozkladné produkty zůstávají v lihu. Jde o aromatické dusíkaté sloučeniny, které jsou obecně považovány jednak za potenciální karcinogeny, za látky které mohou vyvolat alergickou reakci zejména ve spojení s ethanolem, tak cíleně a nevratně poškozovat orgány v těle (játra, ledviny...). Takto "upravený" líh nelze ze zdravotního hlediska považovat za bezpečný, naopak na reakční produkty je třeba pohlížet jako na látky daleko toxičtější než byl původní denatonium benzoát.
Pokud denaturát očištěný třeba od toho bitrexu ještě proženete přes vrstvu aktivního uhlí a je správně vyčištěný, tak je zdravotně minimálně závadný. Jsou i takoví borci, kteří čistí líp než v lihovaru... Líh ošetřený přes aktivní uhlí může mít lepší kvalitu, v tomto případě bych ale nemluvil o snížení zdravotní nezávadnosti. Aktivní uhlí se obecně používá ke "zušlechťování" lihu (např. při výrobě vodky) a je schopno zachytit řadu látek. V tomto případě se ti "poctivější" podvodníci snaží zlepšit senzorickou kvalitu lihu, aby ho mohli použít pro výrobu i méně aromatických lihovin. V tuzemáku se lecos ztratí, ale ve vodce nikoliv. V řadě případů líh použitý k denaturaci není lihem té nejvyšší kvality (velejemný, jemný, neutrální), ale bude se jednat o líh technický, který sám o sobě nesmí být použit pro výrobu potravin.

 

* * *

 

Tajná zpráva o alkoholu. Každá druhá láhev je falešná

Sabina Slonková06:00 | 13.4.2010Sabina Slonkovátisknidiskutujpošlisdílej
Alkohol. Ilustrační foto.

Která je ta pravá?  větší obrázek »

Praha - Podvodní výrobci alkoholu mají pro české zákazníky vzkaz: každá druhá láhev, kterou koupíte, už je dnes vyrobena načerno.

Černý trh s alkoholem totiž po letech relativního útlumu nabyl takových rozměrů, že začal reálně ohrožovat velké tradiční výrobce.

Jak Aktuálně.cz zjistilo z utajeného sledování podvodů i přímých rozhovorů s aktéry falšování, stát je za rok okraden až o deset miliard korun. Podvod s alkoholem tak nabral rozměry srovnatelné s tím, co se dělo v devadesátých letech minulého století v proslulé kriminální kauze lehkých topných olejů.

Ač jde o podvody mimořádného kalibru, stát je neřeší. Důkazy se podařilo shromáždit jen díky práci soukromých detektivů, které si najalo právě několik prestižních výrobců alkoholu.

 

Co byla kauza LTO

  • Oč šlo
    Šlo o daňové úniky z 90. let, jež byly spojeny s dovozem lehkých topných olejů
  • Princip podvodu
    LTO jsou chemicky zcela totožné s motorovou naftou, na rozdíl od ní však nebyly zatíženy spotřební daní. Po dovozu byly proto v dokladech papírově vykázány právě jako zdaněná a mnohem dražší motorová nafta
  • Postoj státu
    Zakročil až po třech letech. Politici přijali zákon, podle něhož se LTO musely barvit, a byly tak jasně od motorové nafty odlišeny
  • Škody a trest
    Některé zdroje uvádějí, že stát přišel o zhruba 60 miliard korun. Odsouzeno bylo asi dvacet lidí, několik obchodníků s LTO bylo zavražděno

Polovina je cinklá

Na neschopnost státu poradit si s daňovými úniky z machinací s alkoholem veřejně upozorňuje i Unie výrobců lihovin.

"Podvody jsou čím dál sofistikovanější, jednotlivé skupiny si vytvořily síť kontaktů, a když už se to nechá zajít do takového stádia, těžko se to postihuje," konstatoval šéf lihovarnické unie Vladimír Steiner.

Unie odhaduje, že z černého trhu pochází patnáct až dvacet procent veškerého alkoholu.

Samotní aktéři podvodů však v rozhovorech pro Aktuálně.cz tvrdí, že jde o téměř celou polovinu.

Velký panák z kravína

Detektivové, kteří černý trh mapovali, rozdělují alkoholový zločin do tří skupin (domácí palírny slivovice vynechali).

Nejnižší patro tvoří skupiny, které v bývalých cukrovarech nebo kravínech čistí denaturovaný líh, na nějž se ze zákona nevztahuje spotřební daň. Lacino jej nakoupí, zbaví jej chemických přísad, vyrobí z něj nejčastěji vodku a rum a přes galerku pak zboží v barelech dodávají do hospod, tržnic a zejména vietnamských obchodů s potravinami.

Nejvíc se vyrábí na severu Moravy a ve východních Čechách.

I tady už jsou zisky obrovské a rychlé. Jeden z aktérů těchto podvodů je v unikátním rozhovoru pro Aktuálně.cz popsal slovy: "Tisíc litrů denaturátu vyčistíme za hodinu a vyrobíme z něj 2,5 tisíce litrů čtyřicetiprocentní vodky. Litr nás se všemi náklady komplet vyjde na 30 korun."


Pro srovnání: legální výrobci nejsou schopni dostat se u půllitrové láhve čtyřicetiprocentní vodky pod 81 korun.

Sofistikovanější druhé patro podvodníků s alkoholem sice pracuje také s denaturovaným lihem, ale na mnohem profesionálnější úrovni.

Specializuje se na padělání oficiálních značek, má k dispozici z černého trhu pocházející originální láhve, etikety i pravé kolky. Aktérům už zpravidla kryjí záda státní úředníci: policisté, celníci a zaměstnanci finančních úřadů.

Třetí - co do objemu peněz největší a dnes také prakticky nepostižitelné patro, je už výhradně o obřích daňových únicích spojených s účetními podvody, velkosklady a velkými likérkami.

Ty kromě oficiální a legální výroby alkoholu či jeho distribuce část své činnosti zaměřují právě na okrádání státu.

Černý alkohol2

Fotografie pořízená detektivy. V tomto skladu jsou připraveny láhve pro podloudně vyrobený alkohol.

Mimo kontrolu

Obří daňové úniky z obchodů s alkoholem umožňují stejně jako v případě lehkých topných olejů mezery v zákonech: zejména skutečnost, že k obchodům s denaturovaným lihem není třeba povolení.

Nevztahuje se na něj navíc spotřební daň a státní aparát není schopen ohlídat, aby se nelegálně nečistil a nevyráběl se z něj alkohol.

"Je to systémová záležitost. Je to těžké, celníci by museli být čtyřiadvacet hodin v likérce a kontrolovat každou cisternu. Jenže to nejde, končí v půl třetí, zabalí to, výrobci si na to počkají a vyjedou," konstatuje šéf lihovarnické unie Steiner.

Černý alkohol

Barely s podvodným alkoholem, jak je zachytili detektivové ve své zprávě

Daň roste, nic z toho

Neschopnost státu dokumentuje oficiální statistika: ačkoli spotřební daň na lihovinách neustále roste (od letošního ledna je to 285 korun na litr), vybrané částky se snižují. Podle údajů ministerstva financí a celníků stát loni vybral na spotřební dani za alkohol 6,9 miliardy korun, o rok dříve to bylo 7,1 miliardy a v roce 2007 rovněž přes 7,1 miliardy.

Zástupci renomovaných značek i samotní černí výrobci se překvapivě shodují: úměrně tomu, jak se zvyšuje spotřební daň, roste i černý trh.

"Jediné, co by mě zastavilo, by bylo snížení spotřební daně. Dnešní zisky jsou obrovské v porovnání s rizikem. Ve chvíli, kdy by spotřební daň dramaticky poklesla, už by mi to riziko za to nestálo," otevřeně popisuje již citovaný aktér podvodů.

Nic takového ale politici nechystají, tradičně...


 

Játra, ledviny, alergie

Že láhev takto připraveného alkoholu je pro zdraví člověka nebezpečná, o tom odborníci ani nedebatují.

 

"Nejde o "tradiční" odstraňování denaturačních činidel z lihu, ale o chemickou reakci, při které je přídavkem chlornanu rozkládán bitrex na produkty, které nejsou hořké. Nicméně tyto rozkladné produkty zůstávají v lihu," vysvětluje profesor Melzoch z VŠCHT. "Jde o aromatické dusíkaté sloučeniny, které jsou obecně považovány jednak za potenciální karcinogeny, za látky, které mohou vyvolat alergickou reakci zejména ve spojení s ethanolem, a tak cíleně a nevratně poškozovat orgány v těle."

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dávno jsem to tušil

(J.J.M."huby"Hubkař, president ČSH, 22. 4. 2010 8:22)

Toto pro mne není nic nového a i proto tvrdý alkohol téměř vůbec nepiju a v hospodách nikdy už 10 let. Někdy v roce 1999 jsem v jedné nejmenované vesnici v Podkrkonoší vypil v hospodě 2 panáky vodky (bohužel to asi vodka nebyla...asi něco o čem píší v článku...) a bylo mi dva dny tak zle, že bylo víc než zřejmé, co jsem to požil za svinstvo. Od té doby jsem se zařekl a výše uvedený článek je jen potvrzením mé nedůvěry. Stačí mi pivo a výjimečně víno, obojí relativně "bezpečné" nápoje.